:
Produkty z konopii
17 stycznia 2021

Terpeny i terpneoidy

Terpeny to naturalnie występujące związki, produkowane – tak samo jak kannabinoidy – w gruczołach roślinnych – trichomach. Nadają charakterystyczny smak i aromat konopi. Cannabis sativa jest w stanie wyprodukować wiele terpenów spotykanych w innych roślinach. W roślinie pełnią one funkcję obronną – odstraszają potencjalne szkodniki. Terpenoidy to utlenione postacie terpenów, powstające podczas procesów suszenia i ekstrakcji. Ich działanie jest dla ludzkiego organizmu korzystniejsze niż samo oddziaływanie na zmysły. Potencjalizują one działanie kannabinoidów, a nawet same potrafią pobudzać receptory kannabinoidowe. Różnorodna zawartość kannabinoidów, a zwłaszcza terpenów, w poszczególnych odmianach decyduje o określonym działaniu danej odmiany.

 

 

 

 

 

 

Bibliografia:

Andre CM, Hausman JF, Guerriero G. Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules. Front Plant Sci. 2016;7:19. Published 2016 Feb 4. doi:10.3389/fpls.2016.00019

Fischedick, J. T., Hazekamp, A., Erkelens, T., Choi, Y. H., and Verpoorte, R. (2010). Metabolic fingerprinting of Cannabis sativa L., cannabinoids and terpenoids for chemotaxonomic and drug standardization purposes. Phytochemistry 71, 2058–2073. doi: 10.1016/j.phytochem.2010.10.001

Komori, T., Fujiwara, R., Tanida, M., Nomura, J., and Yokoyama, M. M. (1995). Effects of citrus fragrance on immune function and depressive states. Neuroimmunology 2, 174–180. doi: 10.1159/000096889

Cleemput, M. V., Cattoor, K., Bosscher, K. D., Haegeman, G., Keukeleire, D. D., and Heyerick, A. (2009). Hop (Humulus lupulus)-derived bitter acids as multipotent bioactive compounds. J. Nat. Prod. 72, 1220–1230. doi: 10.1021/np800740m