:
Produkty z konopii
02 marca 2021

Co to jest CBD?

To skrót od nazwy kannabidiol – jednego z głównych i najbardziej poznanych fitokannabinoidów. CBD znane jest od 1940 r., ale pierwsze badania nad jego wpływem na organizm pojawiły się w latach 70. XX w. Jego działanie pojawia się nie tylko w czasie bezpośredniego łączenia się z receptorami kannabinoidowymi, lecz także poprzez wpływ na metabolizm endokannabinoidów, co zwiększa ich naturalny poziom.

W przeciwieństwie do swojego kuzyna THC (tetrahydrokannabinolu) nie jest odurzający, ponadto może zmniejszać bądź zupełnie niwelować to działanie – to ważna informacja dla osób które chcą skorzystać z potencjału konopi bez pogorszenia funkcji psychomotorycznych czy tez narażania się na konsekwencje prawne.

Kannabidiol występuje naturalnie w konopiach zarówno indyjskich jak i również włóknistych, pod postacią kwasu (CBDa), jego aktywacja zachodzi pod wpływem temperatury w procesie dekarboksylacji.

CBD jest związkiem lipofilnym, czyli rozpuszczającym się w tłuszczach i w związku z tym idealnym dla niego transporterem są właśnie tłuszcze – wśród nich specjalne właściwości ma olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) które przenikają bezpośrednio do krwiobiegu z przewodu pokarmowego, nie uczestniczą procesach trawienia które niszczą również kannabinoidy. Mimo ze są to nasycone kwasy tłuszczowe, w przeciwieństwie do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych nie podwyższają poziomu “złego” cholesterolu.

Kannabidiol, jak również inne kannabinoidy, jest wrażliwy na temperaturę i światło. Dlatego idealnymi miejscami do ich przechowywania byłyby chłodne i ciemne miejsca. Dodatkowo nośnik w postaci oleju MCT najbardziej spowalnia procesy oksydacji zachodzące w dłużej przechowywanych olejkach.

 

 

 

 

Bibliografia:

Chung H, Fierro A, Pessoa-Mahana CD. Cannabidiol binding and negative allosteric modulation at the cannabinoid type 1 receptor in the presence of delta-9-tetrahydrocannabinol: An In Silico study. PLoS One. 2019;14(7):e0220025. Published 2019 Jul 23. doi:10.1371/journal.pone.0220025

Casajuana Köguel C, López-Pelayo H, Balcells-Olivero MM, Colom J, Gual A. Psychoactive constituents of cannabis and their clinical implications: a systematic review. Adicciones. 2018 Apr 15;30(2):140-151. English, Spanish. doi: 10.20882/adicciones.858. PMID: 28492950.

Christian D. Schubart, Iris E.C. Sommer, Willemijn A. van Gastel, Rogier L. Goetgebuer, René S. Kahn, Marco P.M. Boks,nCannabis with high cannabidiol content is associated with fewer psychotic experiences,bSchizophrenia Research, Volume 130, Issues 1–3, 2011, Pages 216-221, ISSN 0920-9964,

https://doi.org/10.1016/j.schres.2011.04.017.

Pavlovic R, Nenna G, Calvi L, Panseri S, Borgonovo G, Giupponi L, Cannazza G, Giorgi A. Quality Traits of “Cannabidiol Oils”: Cannabinoids Content, Terpene Fingerprint and Oxidation Stability of European Commercially Available Preparations. Molecules. 2018; 23(5):1230. https://doi.org/10.3390/molecules23051230